Miután az oszággyűlés megszűntette a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzetet. A rendelet több, utazáshoz szükséges dokumentum érvényességét is befolyásolja, amelyre érdemes figyelni a következő napokban. Bár a rendelet szerint az egészségügyi dolgozók csak a veszélyhelyzet idején utazhatnak díjmentesen, a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ a zavartalan átmenet biztosítása érdekében úgy döntött, hogy türelmi időt alkalmaz, ezzel segítve az egészségügyi intézmények bérletvásárlását és dolgozóik utazását. Ezért az egészségügyi dolgozók június 30-án, kedden utazhatnak utoljára díjmentesen, július 1-től, szerdától már kizárólag érvényes jeggyel, vagy bérlettel használhatják a BKK járatait.

További fontos határidők: az utazási kedvezmények igénybevételére jogosító igazolványok, igazolások és utalványok hiába jártak le, azok továbbra is érvényben maradnak a veszélyhelyzet megszüntetését követő meghatározott ideig az alábbiak szerint. A diákok a 2019/2020-as tanév I. féléves matricájával érvényesített magyar diákigazolványokkal legfeljebb december 15-ig igazolhatják az utazási kedvezményre való jogosultságukat. Ezt követően, azaz december 16-tól – akkor is, ha a bérlet érvényességi ideje később járna le – már csak a megfelelően érvényesített diákigazolvánnyal utazhatnak. Ugyanez a szabály vonatkozik azokra a diákigazolványt helyettesítő igazolásokra is, amelyeket a tanintézmények elektronikus formában küldtek a diákoknak és azokat kinyomtatva használták eddig a tanulók. ·

Azok a nyugdíjas, vagy kisgyerekes bérletigazolványok, amelyek a veszélyhelyzet ideje alatt jártak le (a március 11.–június 17. közötti időszakban), december 15-ig továbbra is használhatók. Az álláskeresők bérletének kiváltására július 4-től, szombattól újra a veszélyhelyzetet megelőző szabályok vonatkoznak. Megszűnik tehát az az átmeneti intézkedés, miszerint harminc napnál régebbi hatósági bizonyítvány alapján is lehet (akár több hónapban is) bérletet váltani. Azok, akik legkésőbb július 3-án váltottak bérletet az átmeneti szabályok szerint, a bérletüket annak érvényességi idejének végéig még jogszerűen használhatják, függetlenül attól, hogy mikori a hatósági bizonyítvány keltezése.

forrás: MTI
fotó: Lassan visszazökken a főváros közösségi közlekedése a régi kerékvágásba

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT