Elemzők és a szakszervezetek mellett a vasúti szervezetek is üdvözlik a német kormány 130 milliárd eurós (45 ezer milliárd forint) gazdaságösztönző programját. A csomag „kiegyensúlyozott, okos, és igen tekintélyes méretű” – nyilatkozott Marcel Fratscher, a berlini DIW (Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung) gazdaságkutató intézet elnöke. Mint mondta, a csomag újabb fontos lépés a gazdaság újraindításának támogatásában, de félő, hogy „nem az utolsó konjunktúraprogram lesz”, mert nem lehet számolni azzal, hogy a német gazdaság gyorsan kiemelkedik a világjárvány miatti válságból. Fratscher szerint az általános forgalmi adó (áfa) ideiglenes csökkentése a fogyasztás serkentésére tett bátor lépés, úgy is, hogy nem tudni pontosan, mennyiben jelenik meg a csökkentés a fogyasztói árakban.

A Deutsche Bahn (DB) vasúttársaság hozzávetőleg 5 milliárd eurós támogatásra számíthat a járvány miatti kiesés pótlására, a helyi közösségi közlekedési vállalatok megsegítésére további 2,5 milliárd eurót fordítanak szövetségi forrásból. A menetjegyek áfa tartalma a vasúti utazások élénkítése érdekében hétről öt százalékra csökken (általánosan pedig 19-ről 16 százalékra) a július 1-től december 31-ig tartó időszakban.

A csomagot széles körben üdvözölték a német vasúti szövetségek. „A gazdasági ösztönző csomag fontos hozzájárulást jelent az éghajlatbarát vasút a válsághelyzet utáni megerősítéséhez” – fogalmazott Dirk Flege, a Pro-Rail Alliance ügyvezető igazgatója. „A gazdasági ösztönző csomag erősíti a vasútot a válságban, és ezáltal megteremti az alapot a környezetbarát növekedéshez és a fenntartható mobilitáshoz” – emlékeztetett Dr. Ben Möbius, a Német Vasúti Szövetség (VDB) vezérigazgatója.

forrás: railjournal.com
fotó: Angela Merkel kancellár bejelenti az ösztönző csomagot

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT