A vasúti árufuvarozás egyik legfontosabb szegmensével kapcsolatos aktuális kérdéseket vizsgálták kétoldalú egyeztetésükön a HUNGRAIL és a Gabonaszövetség tagjai.

A felek úgy értékelték, hogy a két éve fennálló problémák tekintetében eddig félmegoldások születtek, ezért megállapodtak abban, hogy közös lépéseket tesznek ezek felszámolásáért. Egyetértettek abban, hogy a magyar gabonapiacon jelentős csökkenés lenne tapasztalható, ha nem léptek volna be a német kereskedők.

A résztvevők először a MÁV Zrt. közreműködésével áttekintették a 2015–2018-as időszak gabonaszállítási trendjeit; a prezentáció alapján megállapítható volt, hogy a közlekedési ágak közötti munkamegosztásban a vasút részaránya csak 19%-os – a közút 77%-os arányával szemben –, és ez tartalmazza a vasúti rakodáshoz való fel- és elfuvarozást is. A szállítás fő irányai: Gyékényes, Murakeresztúr, Kelebia, Lőkösháza, Szob, Komárom és Hegyeshalom; ez főként az olaszországi exportot, illetve a német és holland kikötőkbe irányuló forgalmat jelenti. A MÁV összesen 409 állomáson 877 db rakodót használ; gabonarakodásra 106 rakodóhelyet vettek igénybe, ebből kettő a GYSEV tulajdona.

Évek óta visszatérő és eddig megoldatlan feladat a gabonakereskedők és vasútvállalatok életét egyaránt nehezítő tényező, a rakodók foglaltsága. Erre megoldás lehet a rakodók foglaltságának láthatóvá tétele, mellyel kapcsolatban a HUNGRAIL az ülést követően egyeztetéseket kezdeményezett a MÁV Zrt. és a VPE Kft. illetékeseivel.

A másik jelentős probléma, hogy a gabonaszezon idején egyszerre jelentkező nagy volumen elszállítása nem tud hatékonyan megvalósulni; ez részben azért van így, mert kevés a rakodó. A nehézséggel kapcsolatban a vasúti árufuvarozó vállalatok képviselői aggodalmukat fejezték ki, hogy további csökkenések várhatóak ezen a téren, mivel – a korábbi évek tapasztalata alapján – a vasútfejlesztéseknél nem szempont a rakodók megtartása, esetleg újak kialakítása. A HUNGRAIL az ügyben korábban ajánlásokat tett az ITM-nek, a NIF Zrt.-nek, valamint a pályahálózat-működtetőknek is és továbbra is mindent megtesz a korábbi negatív tendencia megfordítása érdekében.

A hatékony gabonarakodást nehezíti a nehézkes kiszolgálás, amit az érintettek elsősorban a krónikus munkaerőhiánnyal indokolnak.

A HUNGRAIL és a Gabonaszövetség képviselői egyetértettek abban, hogy a hatékony megoldás megtalálásának első lépése a foglalási folyamatok egyeztetése, a szerepkörök tisztázása és a beavatkozási pontok közös meghatározása. Ennek érdekében közös workshopot szerveznek, melyen a két szervezet tagvállalataival közösen vizsgálják felül az eddigi gyakorlatot, majd tesznek javaslatokat a hatékonyabb munkafolyamatokra és információcserére.

 

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT