A 15 oldalas iránymutatás a koronavírus korlátozások feloldása utáni helyzetre érvényes, és a szállítási szolgáltatások fokozatos és biztonságos helyreállításának módját részletezi.

Az Európai Unió (EU) szerint az utasok és a munkavállalók egészségének megőrzése élvezi az elsőbbséget, miközben az utazási korlátozásokon fokozatosan kell enyhíteni. Méghozzá azért, hogy az üzemeltetőknek/szolgáltatóknak legyen idejük alkalmazkodni a növekvő utas- és teherforgalom kihívásaihoz. Az uniós állásfoglalás szerint a Covid-19 világjárvány ugyan az egész EU-t érintette, az egyes országokban és régiókban azonban eltérő mértékben jelent meg. Mindezzel összefüggésben az utazások környezete egyelőre nem teljesen kockázat/fertőzésmentes, viszont a rizikót a lehető legnagyobb mértékben minimalizálni kell.

A jelentés szoros együttműködést sürget az EU-n belül az egyes országok között, valamint felszólít a közegészségügyi helyzettel összefüggésben elfogadott intézkedések kölcsönös elfogadására. Az EU szerint az együttműködés nélkülözhetetlen a globális közlekedési rendszerek fokozatos és biztonságos helyreállításához. Mivel a turizmus az EU gazdaságának fontos része – például a francia gazdaság tíz százalékát teszi ki –, és elválaszthatatlanul kapcsolódik a közlekedéshez, a megfelelő kapcsolatok újbóli kialakítása elengedhetetlen a szektor újjáéledésében.

Különösen szívesen látja az Unió az egységes piac teljes működésének helyreállítását célzó intézkedések határokon átnyúló összehangolását. A szállítást bénító általános óvintézkedések helyett az emberek védelmét szolgáló biztonságos megoldásokat – például az intenzívebb tisztítást és fertőtlenítést – kell alkalmazni. Kerülni kell például a ragaszkodást karanténhoz a közlekedésben dolgozó határátlépők esetében, a szükséges intézkedéseket azonos módon kell alkalmazni az összes útvonalon, valamint az indulási és érkezési pontokon lévő üzemeltetőkre. Utóbbiaknak javítaniuk kell a kommunikációt a személyzettel és az ügyfelekkel egyaránt, a dolgozókat pedig megfelelő módon kell képezni és oktatni, az utasokkal szoros kapcsolatban álló munkavállalókat pedig személyi védőfelszereléssel kell ellátni.

Fontos eleme az újraindításnak a sokat hangsúlyozott társadalmi távolságtartás megléte – az üzemeltetőknek fenn kell tartaniuk az utasok és a személyzet közötti kellő távolságot. A vonat hosszát, ahol lehetséges, indokolt növelni a zsúfoltság csökkentése érdekében, és ösztönözni kell a csúcsidőn kívüli utazást. Az állomásokon – és szükség esetén a vonatokon – védőkorlátok felállításával lehet az utasáramlást szabályozni, a zsúfoltságot okozó létesítményeket el kell távolítani vagy át kell rendezni, az ajánlott viselkedésről szóló információkat megfelelő helyen egyértelműen fel kell tüntetni. Az EU javasolja, hogy az arcmaszkok viseljenek az utasok a nagyobb állomásokon és a vonatokon. Prioritást élvez az online jegyértékesítés és helyfoglalás – utóbbit kötelezővé kell tenni a regionális és a távolsági vonatokon is.

forrás: railjournal.hu

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT