A HUNGRAIL felkérését elfogadva, az egyesület megújult HR-munkacsoportjának vezetői feladatait Dorozsmai Éva, a MÁV humánerőforrás vezérigazgató-helyettese látja el. A HR-munkacsoport feladata egy alágazati kollektív szerződés kidolgozása, amelynek célja, hogy minden vasútvállalat munkavállalójának státuszát megfelelő módon szabályozza. A HUNGRAIL keretein belül kidolgozott kollektív szerződés hozzájárulhat a vasúti életpályamodellek bevezetéséhez és kiszámítható jogi környezetet teremt mind a munkaadóknak, mind a munkavállalóknak.

A testület tagjai nyáron áttekintették a közeljövő kiemelt feladatait. A legfontosabb aktualitás, hogy napirenden van a képzési rendelet módosítása, ehhez – az Innovációs és Technológiai Minisztérium munkáját segítve – a következő témakörökben kértünk javaslatokat tagvállalatainktól:

  • Mely képzésekhez kapcsolódó hatósági vizsgák kerüljenek át vasútvállalati hatáskörbe?
  • Mennyi felkészülési időre van szüksége a társaságoknak ahhoz, hogy jogszabály-módosítás esetén a hatáskörükbe kerülő vizsgákat le tudják bonyolítani?
  • Hatósági vizsgával betölthető munkakörök kiegészítése/törlése.
  • Az előző pontban leírtakhoz kapcsolódóan a felvenni/törölni javasolt munkakörök. Mely munkakörök esetén írja elő jogszabály kötelezően a hatósági vizsgát?

Egyesületünk készül a november 27-i HR-vezetői találkozóra is, ennek célja, hogy a tagvállalatok HR-feladatokért felelős vezetői áttekintsék, melyek azok a legsürgetőbb szakmai feladatok, melyekhez a HUNGRAIL közreműködését kérik, illetve megosszák egymással azokat a best practice-eket, melyek segítenek csökkenteni, felszámolni a minden vállalatnak problémát jelentő munkaerőhiányt.

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT