A Gabonaszövetség és a HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület közös erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a gabona vasúti szállítása zavartalan legyen – a cél a vasúton tartás és további gabonaforgalmak vasútra terelése.

A HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület szervezésében, a Gabonaszövetség részvételével a felek közösen tekintették át a gabonaszállítás során felmerülő problémákat; egyetértettek abban, hogy a cél a hatékonyságnövelés és minél nagyobb volumen vasútra terelése és vasúton tartása.

A kitörési pontok között első helyen a közforgalmú rakodók transzparens foglalási lehetőségét jelölték meg a résztvevők, ezzel kapcsolatban a MÁV Zrt. – a korábbi egyeztetések eredményeként – elkészült a szükséges informatikai fejlesztéssel, hogy a kapacitásfoglalásra jogosult felek részére láthatóvá váljon, ki foglalja az adott rakodót. A jövőben azon vasútvállalatok foglalásai válnak láthatóvá, melyek a MÁV Zrt. ezzel kapcsolatos, kiküldés előtt álló nyilatkozatát aláírják. Így a jövőben gördülékenyebbé válhat a rakodás.

Ezen kívül a felek fontosnak tartották, hogy legyenek kijelölve olyan közforgalmú rakodók, ahol nagy igény van gabonarakodásra, illetve alternatív rakodók is. Ennek érdekében a Gabonaszövetség tagjai priorizálják a rakodókat és a MÁV Zrt. közreműködésével – az infrastrukturális adottságokat megvizsgálva – kijelölik az alternatív rakodókat. Fontos szempont, hogy olyan alternatív rakodók legyenek kijelölve, melyek nem növelik jelentősen a fuvarköltségeket.

A MÁV Zrt. felhívta a figyelmet, hogy az infrastrukturális fejlesztések velejárója, hogy az adott vonal mentén nincs lehetőség rakodásra; az aktuális infrastrukturális fejlesztésekről folyamatos tájékoztatást fog adni a Gabonaszövetségnek, így a kereskedők előre feltudnak készülni, ami nagyban segíti munkájukat.

A tagvállalatok egyeztettek a hosszú vonatok rakodási lehetőségeiről és a tisztítatlan kocsik okozta, egyre gyakoribb problémák megoldási lehetőségeiről is. Ezekről a témákról a gabonakereskedők és a vasútvállalatok a továbbiakban közvetlenül folytatnak egyeztetéseket.

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT