A MÁV idén már harmadszor hívta ügyfélkapcsolati konzultációra a hálózat-hozzáférési szerződéssel rendelkező vasúti társaságokat; a rendezvényt most is komoly érdeklődés övezte.

Az október 8-i találkozó résztvevői részletesen megismerhették a 2020–2021-es menetrendi időszakban a MÁV pályahálózatán tervezett, nagy zavartatással járó kapacitáskorlátozások legfontosabb paramétereit. A MÁV folyamatban lévő nagy projektjeiről, az ETCS vonatbefolyásolási rendszer telepítéséről és a GSM-R rendszer üzembe helyezésének aktualitásairól szóló prezentációk átfogó képet adtak a vasúti társaságok mindennapjait a közeljövőben jelentősen befolyásoló projektekről.

A MÁV bemutatta a bevezetés előtt álló Határforgalmi Előjelentő Rendszert (HER), mely az érintett felek (átadó-átvevő vasúti társaságok, szomszédos pályahálózat-működtetők) közötti kommunikáció hatékonyságának javításával jelentős előrelépést hozhat a határállomási várakozási idők csökkentésében. A témák között szerepelt a vasúti társaságok által benyújtott szolgáltatáspontosítások aktuális helyzete is.

A konzultáció végén, mielőtt a vasúti társaságok választ kaptak kérdéseikre, terítékre kerültek a 2019–2020-as menetrendi időszakra előkészített hálózat-hozzáférési szerződés tervezetének főbb módosításai, illetve – a HUNGRAIL megkeresésére reagálva – a MÁV bemutatta megváltozott villamosenergia-beszerzési gyakorlatát. Fontos változás, hogy a nemzeti vasúttársaság megteremtette a szabályozási és informatikai feltételeket ahhoz, hogy a vasúti társaságok a vonatkozó nyilatkozat kitöltésével megismerhessék a rakodóvágány-foglaltság főbb paramétereit.

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT