Budapest, 2022. 04. 14. – Magyar Vasút

A 2021 decemberétől érvényes menetrend számos fejlesztést, az utasok számára kedvező változást hozott a MÁV és a Volánbusz hálózatán. A szokásos évi első menetrendmódosítással további újításokat, új járatokat, jobb csatlakozásokat, finomhangolásokat vezet be a MÁV−Volán-csoport. Ezzel az autózás helyett zöld, környezetbarát közösségi közlekedést kínál. Az újdonságok között szerepel, hogy a könnyebb megjegyezhetőség miatt a Budapest–Győr–Szombathely közötti intercityvonatok Savaria, a Budapest–Szerencs–Nyíregyháza–Debrecen–Szolnok–Budapest között közlekedő IC-vonatok Tokaj és a Budapest–Nyíregyháza–Záhony közötti IC-k pedig egységesen Nyírség intercity neveken közlekednek áprilistól.

hirdetés

Tavaly, a decemberi menetrendváltáskor integrációja révén a MÁV és a Volánbusz összehangolta, javította a közösségi közlekedési rendszer versenyképességét szolgáló vasúti és buszos csatlakozásokat. A szokásos év közbeni menetrendmódosítástól a korábbinál még jobb, gyorsabb és magasabb színvonalú szolgáltatással az autós közlekedésnél is kényelmesebb eljutást tesz lehetővé a közlekedési társaság számos viszonylaton.

LAKOSSÁGI IGÉNYEK

Az áprilisban már hatályos fejlesztések eredményeképpen – a lakossági igényeket figyelembe véve – az esztergomi vonalon munkanapokon a reggeli időszakban Budapest felé, illetve a délutáni, esti időszakban Esztergom felé közlekedő G72-es vonatok Piliscséven, egyes Z72-es vonatok Magdolnavölgy megállóhelyen is megállnak. Több közülük emeletes KISS motorvonat. Esztergom és Almásfüzitő között tavaly decemberben megtöbbszörözte a vonatok számát a vasúttársaság. Három pár járat fél órával később közlekedik, így jobban alkalmazkodik a menetrend a munkába, iskolába járási, illetve a hazautazási szokásokhoz.

Hétvégén és ünnepnapokon, a Déli pályaudvarról 1:40-kor és 2:40-kor induló járatokkal késő éjszaka is el lehet jutni Székesfehérvárra. Szintén elővárosi fejlesztésként új S80-as személyvonat indul este 20:05-kor Budapestről Gödöllőre.

Győrből Hegyeshalomba 18:21-kor indul új járat munkanapokon a délutáni csúcsidő meghosszabbításaként. A Keleti pályaudvarról 17:01-kor menesztett emeletes KISS motorvonatból álló, G10-es gyorsított vonat Győrből 18:46-kor tovább közlekedik Hegyeshalomba. Nyíregyháza és Debrecen környékén több új elővárosi vonat fog járni munkanapokon a reggeli időszakban: Záhonyból 6:19-kor indul személyvonat Nyíregyházára, míg Nyíregyházáról Debrecenbe 7:10-kor, ez utóbbi az iskolakezdéshez igazodva 7:53-kor érkezik a hajdúsági megyeszékhelyre. A reggelenként Püspökladányból – Debrecenen és Miskolcon át – Budapestre közlekedő Tokaj intercity Szolnokról fog indulni 5:01-kor, Szolnok és Debrecen között személyvonatként felármentesen igénybe vehető. Tiszakécskéről 4:57-kor is indul vonat Kecskemétre.

A hétvégi fővárosi gyors kapcsolat megteremtése érdekében, vasárnapi közlekedési rend szerint új közvetlen vonat közlekedik Kazincbarcika és Budapest között 16:35-ös indulással. Miskolcon a Tiszai pályaudvar helyett Miskolc-Gömöri állomáson áll meg, ezenkívül Sajószentpéteren, Sajóecsegen és Nyékládházán vesz fel utasokat.

Bővült a Göcsej IC-k száma is; Budapestről vasárnap kivételével mindennap már a kora reggeli órákban, 4:45-kor indul IC Zalaegerszegre Székesfehérvár és Veszprém érintésével. A zalai megyeszékhelyre 8:08-kor érkezik meg. Az eddig csak vasárnapokon közlekedő, Zalaegerszegről 19:51-kor induló Göcsej intercity munkanapokon is közlekedik. A növekvő turistaforgalom jobb kiszolgálása és a csömödéri kisvasút elérhetőségének javítása érdekében Zalaegerszeg és Lenti között november 1-jéig mindennap, a délelőtti órákban új vonatpár közlekedik, Zalaegerszegen csatlakozva a Budapest felől 10:08-kor érkező Göcsejhez.

A decemberi menetrendváltástól a korábbinál jóval több vonattal kiszolgált Dombóvár–Komló vonalon még egy új vonat közlekedik a reggeli órákban, jelesül Sásd és Komló között.

A március 12-től újraindított és megnövelt kerékpár-kapacitással közlekedő Tisza-tó expresszvonatok meghosszabbított útvonalon, Tiszafüred helyett Balmazújvárosig közlekednek a Hortobágy jobb kiszolgálásának érdekében.

EGYSÉGESÍTETT ELNEVEZÉSŰ IC-K

Az elmúlt évben több intercityjárat nevét egységesítette a MÁV-START a könnyebb megjegyezhetőség érdekében. Az IC-csoportnevek közé sorolhatók a Békéscsabára közlekedő Békés, a Kassára közlekedő Hernád és a Sátoraljaújhelyre közlekedő Zemplén, a Veszprémen át Szombathelyre járó Bakony és a Zalaegerszegre menő Göcsej intercityk. A névegységesítési folyamat részeként a Keleti pályaudvar–Győr–Szombathely(–Szentgotthárd) közötti intercityk Savaria IC néven közlekednek. A Keleti és a Nyugati pályaudvar között mindkét irányban Miskolcon, Szerencsen, Nyíregyházán, Debrecenen és Szolnokon keresztül közlekedő úgynevezett körintercityk egységesen a Tokaj IC nevet veszik fel. A Budapest–Nyíregyháza, illetve Záhony közöttiek pedig Nyírség IC néven találhatók meg a menetrendben.

FELTÉTELES MEGÁLLÁSOK

Tavaly májustól a Gyékényes–Pécs vasútvonal nyolc, valamint a Nagykanizsa–Zalaszentiván vonalszakasz pötrétei megállóhelyén, szeptembertől a Kaposvár–Fonyód, a Sárbogárd–Bátaszék és a Bátaszék–Baja–Kiskunhalas, a Szentlőrinc–Sellye, a Pécs–Villány–Magyarbóly és a Villány–Mohács vonal kijelölt megállóhelyei előtt előre jelezni kell a leszállási szándékot.

Mostantól bővült a feltételes megállók száma, és az utasoknak előre jelezniük kell leszállási szándékukat a Székesfehérvár–Tapolca vonal Székesfehérvár-Repülőtér, Füle, Balatonfőkajár felső; a Pusztaszabolcs–Székesfehérvár vonal Seregélyes és Seregélyes-Szőlőhegy; a Székesfehérvár–Sárbogárd vonal Belsőbáránd megállóhelyén, Péterhida-Komlósdon, a Pécs és Szombathely között közlekedő Pannónia interrégió esetében, továbbá a tram-train járatok szegedi és hódmezővásárhelyi megállóhelyeinek többségén. A személyszállító vonatok csak abban az esetben állnak meg a feltételes megállóhelyeken, ha van felszálló utas, vagy a leszállási szándékot időben jelezték az ajtó melletti leszállásjelző gomb megnyomásával.

Az utasforgalmi szempontból szükségtelen megállások kiiktatásával pontosabbak lesznek a vonatok, és üzemanyagot takarít meg a vasúttársaság. Ez olyan megállóhelyeket érint, amelyeknél jellemzően egyes időszakokban nincs fel- vagy leszálló utas.

VÁLTOZÁSOK A VOLÁNBUSZ MENETRENDJÉBEN

Az új Volánbusz-menetrendből érdemes kiemelni, hogy Szombathely és Kőszeg között új menetrend szerint közlekednek az autóbuszok. A változás legfontosabb eleme, hogy a két város között az autóbuszok a vonatokkal összehangolt menetrend szerint indulnak, munkanapokon a reggeli és a délutáni időszakban jellemzően már húszpercenként. A módosítás további előnye, hogy az autóbuszok Kőszeg vasútállomáson a település belvárosa felől óránként néhány perces csatlakozást tesznek lehetővé a GYSEV Szombathely–Kőszeg vonalán közlekedő vonatokra, ezáltal Kőszeg és a megyeszékhely közötti utazási lehetőség autóbusszal és vonattal egyaránt lényegesen kedvezőbbé válik.

További részleteket a Volánbusz oldalán olvashatnak.

A H8-AS ÉS H9-ES HÉV MENETRENDJE

A módosítás a hétköznap hajnali és reggeli időszakot érinti, egyes járatok indulási időpontjai változnak. Az első vonat az Örs vezér tere felé Cinkota helyett Kerepestől, 3:56-kor indul. A vasúti fejlesztésnek köszönhetően már minden vonat minden állomáson megáll. A menetrend a bkk.hu/menetrendek weboldalon és a BudapestGO utazástervezőben érhető el.

Diákok a kulisszák mögött: rekordlétszám a nyílt napon

Körülbelül ezer diák látogatott el a Magyar Vasúttörténeti Park Orient csarnokába, a MÁV−Volán-csoport ötödik alkalommal megrendezett nyílt napjára. Az esemény célja a vállalatcsoport sokszínű tevékenységének és szakmáinak interaktív megismertetése, elsősorban középiskolában tanuló és pályaválasztás előtt álló felső tagozatos diákokkal, de a rendezvény kapui az érdeklődő egyetemisták előtt is nyitva álltak.

A MÁV−Volán-csoport különböző szakterületeit bemutató rendezvényre elsősorban azokat a fiatalokat várták, akik szeretnék jobban megismerni a vállalatcsoport tevékenységét, működését, és akár lehetséges jövőbeli munkahelyükként gondolnak rá. A diákok részletes információkat kaphattak a választható szakmákról, a vállalatcsoportnál működtetett ösztöndíjrendszerről, illetve a pályakezdő diplomásoknak szóló programról is. Az eseményen az érdeklődők nemcsak a szakma képviselőivel ismerkedhettek meg, hanem sokféle interaktív programban, játékban is részt vehettek. A szervezők minden évben törekednek arra, hogy egyre kreatívabb módon mutassák meg a közlekedési szakmákban rejlő különlegességeket és lehetőségeket. Idén is mintegy harminc szakmaszigeten várták az érdeklődő diákokat, és több új aktivitás került a kínálatba, például a buszvezető-szimulátor, az IC+ bisztrókocsi, a biztosítóberendezési modellépítés, a pályadiagnosztikai berendezés vagy a lézeres kerékprofilmérés.

További szakmaszigetek a nyílt napon: közúti személyszállítás, járműfenntartás és járműgazdálkodás, utasellátó, járműkarbantartás, értékesítés, üzlet- és szolgáltatásfejlesztés, üzemeltetés, menetrendtervezés, járműfejlesztés, híd- és műtárgyépítés, pályadiagnosztika, pályaépítés, pályafenntartás, HÉV, mozdonyszimulátor, logisztika, számvitel, eszközgazdálkodás, humán adminisztráció, informatika, beruházás, távközlés, GSM-R torony, erősáram, biztosítóberendezések, forgalom, a HR, valamint a pályaorientációs tanácsadás.

Az eseményen többségében a MÁV−Volán-csoport vállalataival már hosszabb ideje együttműködő szakképző intézmények diákjai vettek részt, de olyan intézmények is elfogadták a vállalatcsoport meghívását, amelyekkel szakmai együttműködés kialakítását tervezik. A rendezvényen belépéskor minden látogató kapott egy menetlevelet, amely tartalmazta a megismerhető szakmaszigeteket. Ajándéktárgyakkal jutalmazták azokat a fiatalokat, akiknek a menetlevélben sikerült 12 matricát összegyűjteni a standokon. A diákok a menetlevélen található kuponokkal kipróbálhatták a hajtányozást és a kerti vasutat, valamint az Utasellátó kocsiban elfogyaszthattak egy kifejezetten erre az alkalomra bevezetett minihamburgert.

A MÁV−Volán-csoport egyetemistáknak, középiskolásoknak és pályaválasztóknak szóló programjairól, valamint a vállalatcsoport jelenleg aktuális állásajánlatairól a MÁV és a Volánbusz karrieroldalai adnak részletes információkat.

 

Borítókép: Az új közvetlen kazincbarcikai vonatot Flirtből állítja ki a vasúttársaság (fotó: Nagy Tamás)

 

Az írás a kétheti Magyar Vasút lapban jelent meg, amely a vasúti szektor első számú vasútgazdasági lapjaként naprakészen tájékoztatja olvasóit a vasúti ágazat híreiről, és javítja a szektor reputációját a döntéshozók és a széles közvélemény körében. Az olvasók rálátnak arra a közös építkezésre, amelynek célja egy tisztább közlekedési rendszer kialakítása. Aktuális információkkal, a döntéshozók és valamennyi érintett, valamint a vasút iránt érdeklődő olvasók hiteles, objektív, naprakész tájékoztatásával segít a lap az eligazodásban a vasúti piacon.

A minden páratlan hét csütörtökén megjelenő lap az alábbi terjesztőknél érhető el: http://bit.ly/MagyarVasut

Előfizetés és további információ: hungrail@hungrail.hu

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT