Május első hetében érte hackertámadás a Stadler svájci vasútijármű-gyártó számítógépes adatbázisát – az akció után a cybertámadók hatmillió dolláros, bitcoinban fizetendő „válságdíjat” követeltek annak fejében, hogy ne hozzák nyilvánosságra a vállalattól ellopott adatokat. A Stadler azonban nem engedett a zsarolásnak, viszont feljelentette a mindmáig ismeretlen elkövetőket.

A múlt hét második felében a hackerek – akik állításuk szerint mintegy tízezer dokumentumra, szerződésre, projektelemre tettek szert négy gigabájt mennyiségben – léptek, és nyilvánosságra hoztak néhány, korábbi iratot, egyúttal közölték „adtak egy második esélyt a Stadlernek a tárgyalások megkezdésére”, mielőtt közzéteszik a második adagot. A Tages-Anzeiger szerint a közzétett adatok a kölcsönökkel és a banki szerződésekkel kapcsolatos okmányokat, a Thurgau kantonnal kötött adómegállapodást, továbbá az altenrheini építési projektet érintik. A lopott adatok tehát régi dokumentumok.

A Stadler Rail büntetőeljárást indított és együttműködik az összes érintett hatósággal. Brett Callow, az új-zélandi Emsisoft kiberbiztonsági cég kanadai elemzője szerint a támadás valószínűleg a Nefilim nevű csoporttól származik – a Nefilim korábban más vállalatokat is megcélzott, például az osztrák logisztikai csoportot, a Toll-t is.

forrás: swissinfo.ch
fotó: A Stadler nem hajlandó tárgyalni a hackerekkel

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT